De herfst is er al

Wij hebben een prachtig klimaat, lente, zomer, herfst en winter. Ik moest er een aantal jaren geleden niet aan denken dat we in een klimaatzone zouden wonen met maar een seizoen, alleen maar zomer, altijd zon. Dit leek mij vreselijk saai, ik hield van het wisselen der seizoenen, van wind, regen, mist, sneeuw en zon. Nu ik zelf in de herfst van mijn leven begin te komen verandert mijn liefde voor de seizoenen. Het meest hou ik nu van de zomer, regen, wind en mist begin ik steeds meer als ongemak en last te ervaren. 

De herfst stemt mij tot nadenken, er gebeuren bijzondere dingen in de natuur, er is zoveel te zien. De lente en de zomer hebben gezorgd voor een overvloed aan nieuw leven en aan voedsel en nu moet dit leven de winter door zien te komen. De herfst is de voorbereiding hier op. Zoogdieren leggen een vetlaag  aan, sommige een voorraadje voedsel en trekvogels maken zich op voor de trek naar warmere streken. Planten trekken zich terug tot een rozet vlak aan de bodem en schuilen in elkaars nabijheid. Zaden zijn verspreid en wachten op het ontkiemen in de volgende lente. De bomen die straks in de winter, kaal en koud in het landschap staan, zien er in de herfst prachtig uit in al hun kleuren. Zij kunnen zich niet klein maken en moeten in heel hun omvang de winter door, dat is een hele klus. Zij hebben daar een vernuftig mechanisme voor ontwikkeld. Nu het herfst is kleuren de bladeren, dit komt omdat het bladgroen, nodig voor het omzetten van koolstof en zonlicht in suiker en zuurstof, uit het blad wordt terug getrokken in de knoppen die volgend jaar weer uitlopen tot de nieuwe bladeren. Heel slim, want het bladgroen is  een ingewikkelde stof die om aan te maken veel energie kost. De knoppen zijn in de nazomer al  gevormd in de oksels van de bladeren. Is het bladgroen veilig gesteld werpt de boom zijn blad af, dit is een actief proces. De boom voorkomt hiermee dat hij, wanneer de temperatuur te laag wordt en hij geen voeding en water meer kan opnemen, uitdroogt. De bladeren blijven immers wel vocht verdampen terwijl er geen water meer wordt aan gevoerd als de temperatuur minder dan 4 graden is.P1090757

Wat kan ik, in de herfst van mijn leven nu van de boom in de herfst leren? Kan ik mijn meest kostbare stoffen veiligstellen voor mijn volgende generatie en hoe doe ik dat? Wat zijn mijn meest kostbare stoffen?  En dan het afwerpen van mijn bladeren, nodig om rustig de winter in te gaan, hoe pak ik dat aan. De lange avonden komen eraan en de televisie kan zo nu en dan gerust uit, tijd genoeg dus om eens goed over deze diepe vragen na te denken.

Een gedachte over “De herfst is er al

  1. Leuke verhalen, Adrie. Leidend zijn inderdaad de avonturen in de natuur, minder de foto’s. Dat laatste is een uitdaging, waar ik me aan waag.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s