De wereld in rep en roer

We waren nog helemaal in de ban van de stikstofcrisis toen de nieuwe crisis zich aandiende. Crisissen kunnen we maar een tegelijk aan, dus de stikstofcrisis met boze boeren en verontruste aannemers en bouwers krijgt even geen aandacht. Terecht, corona is heel ernstig en gaat letterlijk over leven en dood. Dat gaat de stikstofcrisis en de co2 uitstoot uiteraard ook, maar minder zichtbaar en dit wordt ook niet duidelijk in overvolle ic afdelingen in ziekenhuizen en sociale distantie is ook niet echt nodig om de opwarming van de aarde af te remmen. De luchtverontreiniging richt zich met haar dodelijk venijn ook niet specifiek op de oudere en zwakke. Natuurlijk hebben deze categorieën hier ook onevenredig veel last van, maar dit wordt en werd niet in grafieken en cijfers, avond aan avond op de televisie gepresenteerd. Door alle maatregelen om de coronacrisis te beteugelen is de lucht in grote delen van de wereld, zichtbaar verbeterd. Er gaan zelfs berichten rond in de media dat het aantal minder doden door de schonere lucht, het aantal coronaslachtoffers, verre overtreft. Maar ja, zo mag je natuurlijk niet tellen. Een aantal mensenlevens is geen som van optellen en aftrekken.

Toch blijf ik hier steeds aan denken. Is dit een tic van mij? Al vanaf mijn jeugd maak ik me druk om de aftakeling van de natuur. Ik fietste rond in ons Brabantse land en zag het landschap verkavelen, de megastallen uit de grond rijzen, de gier over het land stromen, het gif over de akkers en gewassen vernevelen. Mensen kregen Q-koorts, varkens en kippen werden massaal geruimd. Nergens kun je nog een uur fietsen zonder een snelweg over of onderdoor te moeten. Een sombere opsomming en dat in een tijd dat we worstelen met een virus die alle leven in de wereld bedreigd. Moet ik me nu, daar druk over maken? En toch doe ik het.

Als ik mijn leven overzie, zo rond mijn 73e levensjaar, is er veel verbeterd, dat besef ik maar al te goed. Niet voor iedereen, want als gepensioneerd schuldhulpverlener heb ik aardig wat ellende gezien, maar toch, voor veel van ons is het leven goed. Tot mijn 12e jaar bestond het leven van onze ouders voornamelijk uit werken. Om zes uur in de morgen stond mijn vader tot zijn kruis in het natte suikerbietenblad om de bieten uit de zware klei te steken. Als hij geen bieten stak, dorsten hij gerst of tarwe of stak aardappelen, tot vijf uur in de middag. Na het avondeten nog snel een paar uren naar de uien om die schoon te houden, te plukken of te oogsten. Voor mijn moeder en oudste zus was het anders, maar niet veel lichter. Een huishouden met tien personen gaf niet veel tijd om kruiswoordpuzzels te maken of een romannetje te lezen.

Na mijn 12e jaar veranderde het leven in een verrassend snel tempo. De landbouw mechaniseerden, de landarbeiders werden gedwongen ander werk te zoeken. Geen seizoenarbeid meer maar een vaste baan in de havens of droogdokken van Rotterdam. Ze moesten nog wel om vijf uur in de morgen op den hoek staan om met de bus naar hun werk vervoerd te worden en ze waren ook pas om zeven uur in de avond thuis. Maar niet meer de hele dag met een kromme rug in weer en wind, in het land. Het loon dat verdiend werd was ook stukken hoger dan in de landbouw. De boeren van Flakkee waren niet zo gul. Al snel kon je de eerste nieuwe fietsen en bromfietsen bij de mensen voor de deur zien staan. Ik vergeet het nooit meer, met wel tien jongens verdrongen we ons om die prachtige machines die arbeiders zomaar konden kopen. Nou ja, zo maar, er moest natuurlijk wel even voor gespaard worden. Dit was het begin. In de huizen kwamen bankstellen en tv toestellen te staan en hier en daar schafte men zelfs een telefoon aan. Ongekende weelde.

Zo kan ik nog wel even doorgaan tot we in 2020 zijn aangeland. Er is echt heel veel verbeterd. Maar we zijn denk ik met zijn allen iets vergeten. Een ding dat we vergeten zijn is dat we de welvaart die we nu hebben voor een deel op de pof hebben. De prijs is niet helemaal betaald. De lucht die we vervuilen wordt niet schoon gemaakt. Het gif op onze groente maakt ons ziek, naar dat vindt je niet terug in de kosten van deze groente. De wegen die het land verkavelen, ontnemen de dieren hun leefgebied, maar dit wordt niet gecompenseerd. De producten en diensten die wij gebruiken kosten veel meer dan wij er voor betalen. Het gevolg is dat de natuur en ook wij met de rotzooi blijven zitten.

Deze coronacrisis brengt een heleboel publiciteit op gang. Talloze berichten worden over en weer aan elkaar doorgestuurd. Gelukkig zitten tussen deze berichten veel geluiden zoals ik hier boven weergeef. Ik hoop dat deze crisis duidelijk gaat maken dat we het roer om moeten gooien. Hoe? Ik heb niet de pretentie te denken dat ik dit weet. Maar ik wil wel graag mee denken, want dat het anders moet, weet ik wel.

4 gedachten over “De wereld in rep en roer

 1. Hoi Adrie, Bedankt voor je verhaal, Ik ben het helemaal met je eens.
  Tiny en ik hopen dat het bij jullie ook goed gaat en dat jullie het nog volhouden.
  Wij vermaken ons met in de tuin werken, een mooi boek lezen en zo nu en dan een wandeling met z’n tweeën.
  Liefs van Tiny en Albert xxx

  Like

 2. Beste Adrie, je blog is mij uit het hart gegrepen. Met alles ben ik het roerend eens. Wat dat betreft zitten we zeker op 1 lijn. Ik ben altijd een aards optimist geweest, maar deze corona crisis is van een heel andere orde dan wat wij in onze ruim 70 levensjaren voor onze kiezen hebben gekregen. Ik mis met name het contact met mensen, omdat ik altijd heb beweerd dat die mijn leven kleur geven. Ik zie ze wel, maar mag ze niet omhelzen, knuffelen. Dat voelt heel kaal voor iemand die in een warme en aanrakerige familie is opgegroeid.
  Hopelijk houden we uit deze crisis op den duur over wat echt belangrijk is en waar het in het leven echt om draait: om mensen en om de natuur. Dat nog overtuigender gaan leven zal een regelrechte uitdaging worden.

  Like

 3. Mooi verwoord! Ik hoop ook oprecht dat dit het omslagpunt zal zijn voor onze mooie aarde en natuur. Zou eeuwig zonde zijn als de mensheid niet leert van deze pandemie….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s