Welkom op mijn blog

De natuur van Best en omgeving is prachtig. Dit heeft te maken met de ligging van Best in het landschap. Best ligt aan de noord-rand van een 20 meter dikke dekzandrug, die loopt van Turnhout tot in de Peel. Deze dekzandrug wordt hier en daar doorsneden door riviertjes zoals, de Dommel, de Beerze en de Reusel. Op deze dekzandrug vindt je van oudsher de heide, welke door de boeren in de buurtschappen Aarle, Naasten Best, Verre Best en de Vleut, gebruikt werd als weidegrond voor hun schapen en leverancier van allerlei grondstoffen, zoals plaggen en pijpenstrootje. De buurtschappen liggen op de grens van hoog en laag, nat en droog. Deze grond is van nature het meest geschikt voor landbouw. Niet te nat en niet te droog, niet te zanderig en niet te lemig. Op de heide vindt men de plantengemeenschappen die bij dit landschap horen. Bepalend is ook hier weer de vochtigheid van het gebied. Vennen worden  afgewisseld met heuveltjes. Dopheide met Struikheide, de Klokjesgentiaan treft men er aan en het  Zonnedauw.

Ten noorden van de lijn hoog, laag en nat, droog vindt  men de beemden en de broekland bossen. De Scheeken, de Paljaart en de Mortelen. Deze laatsten  liggen weliswaar  in Oirschot, maar voor deze keer wil ik de afscheiding van Best  en Oirschot van zo’n 150 jaar geleden niet al te letterlijk nemen. Deze gronden werden gebruikt als hooi- en graasgronden, ook haalden men er hout voor de bouw van de boerderijen, voor geriefhout en weipalen en stookhout. Deze bossen zijn rijk  aan planten en dierenleven.

Hier mag ik al vanaf  1960, het moment dat ik vanuit Goeree Overflakkee, naar Best kwam, rond lopen en genieten. Ik geniet hier niet alleen van, ik wil ook graag dat anderen hier van genieten. Daarom ben ik gids van het IVN, het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid en neem mensen mee op pad en vertel wat ik weet over de natuur rondom Best.

Deze site mag je zien als een logische voortzetting van mijn activiteiten om de natuur te promoten. Op deze site wil ik mijn avonturen in de natuur met jullie delen door middel van verhaaltjes en .. als het even wil lukken ook mooie plaatjes.